Utespa – Dags att koppla av!

utomhus-spa

Funderar du på att köpa ett utespa/utomhusspa/bubbelpool? Eller vill du helt enkelt veta mer innan du råkar spontanköpa ett utespa online? Då har du kommit alldeles rätt, Spabadskollen hjälper dig att hitta rätt spabad, till rätt pris.

Inte bara ska vi gå genom vad ett utespa är, hur det fungerar och vilka märken som är bäst – vi ska även gå igenom vårt Bäst i Test på dem tre mest prisvärda och bästa spabaden.

Dags att handla? Handla via GardenStore och spara pengar!

Du som redan bestämt dig, handla utomhusspa via Smarthem så är du garanterad att få det bästa priset på nätet. Hos Smarthem hittar du endast märkesprodukt från kända och etablerade företag. Majoriteten av deras spabad har en garanti på två år.

Se Smarthems utbud av utespa

Vad exakt är ett ”utespa”?

Det första att veta om ordet utespa är att det i princip är samma sak som spabad, jacuzzi, bubbelpool, utomhusspa, massagebadkar eller bubbelbadkar. 

Principen är alltså: Det är ett sorts badkar, vars funktion är att värma upp och bubbla vattnet åt dig, speciellt på ryggsidan, så att det masserar din rygg (eller andra kroppsdelar) medan du njuter av den varma atmosfären. Vare sig du är en livsnjutare eller behöver slappna av efter en lång dag på jobbet så är ett utomhusspa alltid klokt val.

5df14ac00767a42f_2223-w500-h400-b0-p0-home-design

Vill du köpa ett spabad utomhus men är orolig över vad vintern kommer göra med ditt utomhusspa? Inget att oroa sig över. Ett utespa är konstruerat på så vis att du kan sitta i det vare sig det är sommar eller vinter! Alla spabad du hittar i Sverige kan hantera den kalla vintern och den varma sommaren här i Sverige, du löper alltså ingen risk att badet går sönder på grund av extrema temperaturer.

Fördelarna med ett utomhusspa

Att det är otroligt skönt att sitta i ett spabad är ingen nyhet, men visste du att det också är hälsosamt? Det finns främst tre stora fördelar med att sitta i ett varmt spabad:

Det drar ner på stressen

Alla vet nog redan om att stress försvinner när man slappnar av och bara njuter, men visste du att du kan få bort ännu mer stress genom att få dina fötter masserade? Vattenstrålarna i ett utespa är så pass starka att dom fungerar utmärkt för att ge en skön fotmassage. Det sitter tusentals nerver i dina fötter och genom att få dessa stimulerade ökar ditt välmående och humör.

Lättar på muskelvärk

Om du har tränat eller fått en sportskada finns det faktiskt ingen bättre än att sätta sig i ett varmt bad, addera in starka vattenstrålar i mixen och du har en kur som är svår att slå. Tack vare vattenstrålarna kan du massera specifika muskler, exempelvis dem du har ont i. Höjer du dessutom intensiteten på strålarna kan man simulera ”deep tissue massage”. Värmen i vattnet kan även lindra muskelkramp och snabba på återhämtningen.

Förbättrar blodflödet

Det varma vattnet i ett spabad gör så din kroppstemperatur stiger, vilket i sin tur ökar blodflödet som kan hjälpa dig som är stel i lederna eller har ont i musklerna. Ett dopp i ett varmt spabad kan få dig att känna dig som en ny människa.

Var sätter man oftast sitt utespa?

Det beror på. Ett utomhusspa kan antingen vara i formen av ett stort badkar – eller designat på så vis att det ska ligga under marken. Hur som helst, så konstruerar man oftast sitt utespa på gården/trädgården utanför sitt hus. Det kan antingen sättas direkt under marken som är uppgrävd, eller (i fallet av ett ”stort badkar”) på en nybyggd plattform som du gjort av plankor innan ditt köp.

636230-spa

Vart ska man placera sitt utespa då? Ja, det är bara någonting du kan svara på, men vi rekommenderar att du placerar det så nära huset som möjligt. Detta är för att du ska kunna hoppa in så snabbt som möjligt i fallet av spontana bad under vintern, exempelvis! En del placerar det även på en mysig plats på tomten med utsikt, ungefär som på exemplet ovan.

Vad krävs för att installera ett spabad?

Du börjar med att placera det på en hårdgjord och jämn yta (som exempelvis en trädäck, liknande den som var nämnd ovan), som du vet kan klara badets belastning. Har du inte en sådan yta, och vill helst inte bygga en?

Då kan du även konstruera badet så att det anpassas till marken. Dock så kan du inte ställa badet direkt på gräsmattan, utan istället måste gräva upp en del och fylla det med krossad singel (mackadam) som planas ut och packas hårt.

Vad finns det för olika tillbehör?

Förutom att äga självaste spabadet, så går det även att köpa till (eller bygga egen) spatrappa som hjälper dig klättra upp och hoppa i enklare. Oftast så har baden inbyggda lådor med smart förvaring av kemikalier, men det är viktigt att kolla det här för säkerhetsskull.

sfeerbeeld_steps

Ett termolock är också viktigt att ha (kommer oftast med på köpet) för att täcka badet och skydda det då man inte använder det – men det som inte finns med är något som kallas för locklyftare. Det är ett extra tillbehör som underlättar processen att lägga på eller lyfta bort termolocket.

15 cm tjockt termolock till spabad passar till folkpool och poolkungen spa

Sist men inte minst så är det alltid bra att ha ett sidobord där du kan lägga något gott att dricka eller knapra på för bättre stämning.

Som bonus kan vi också rekommendera att skaffa vattentäta Bluetooth högtalare som man kan lägga flytandes på ytan, vid sidoborden eller till och med under vattnet för att leka med olika ljudeffekter!

Att köpa utespa är bara början. Tillbehören ovan kan göra erfarenheten mycket mer njutbar!

Bästa stället att handla utomhusspa online

Har du läst såhär långt vet du precis vad ett spabad är, men vart köper man det billigaste spabadet? Vi på Spabadskollen har jämfört spabad mellan flera Svenska återförsäljare och kommit till slutsatsen att GardenStore är det bästa valet. Deras sortiment är väl genomtänkt och man hittar endast kvalitetsprodukt från kända märken, du löper ingen risk att få hem en taskig kopia från kina med andra ord. Leveranstiden är på 1-4 dagar, du måste dock vara på plats och hjälpa till när du köper ett utespa, glöm ej det!