Investeringar kan möjliggöra finansiering av dina drömmar

Drömmer du om att installera ett spabad men känner inte riktigt att pengarna finns där just nu? Eller vill du kanske iväg till ett spahotell en helg, men har inte pengar till det heller? Oroa dig inte – du är inte ensam.

Många svenskar har tyvärr inte råd till mer än att täcka de nödvändiga utgifter som livet medför. För att ge din ekonomi ett extra tillskott, utan att låna pengar eller jobba fler timmar, kan investeringar göra susen. Men investeringar innebär också ett stort risktagande, vilket betyder att man måste vara insatt i vad man gör innan man kommer igång.

För att komma igång med investeringar rekommenderar vi att du läser vår nybörjarguide här nedan, men för att få en djupare kunskap inom investeringsvärlden ber vi dig besöka https://aktieskola.com/ som erbjuder kostnadsfria investeringstips till sina läsare.

Vad innebär det att investera?

Att investera betyder att man använder sina pengar för att köpa något man tror man kommer kunna sälja till ett högre pris senare. Eftersom investeringar hoppas på potentialen för framtida tillväxt, finns det alltid en viss risk förknippad med dem. En investering kanske inte genererar någon inkomst, och kan faktiskt förlora värde med tiden. Man kan till exempel råka ut för att investera i ett företag som går i konkurs eller ett projekt som aldrig blir av.

Typer av investeringar

Även om det finns olika typer av värdepapper att diversifiera sin investeringsportfölj med är dessa de två vanligaste typerna av investeringar:

Aktier

En som köper ett företags aktier blir en sorts delägare av det företaget. Ägare av ett företags aktier är kända som dess aktieägare och kan njuta av deras tillväxt och framgång genom uppskattning av aktiekursen och regelbunden utdelning som betalas ut av företagets vinst.

Fonder

Fonder är investeringsinstrument förvaltade av investeringsförvaltare som gör det möjligt för investerare att investera i aktier, obligationer, råvaror och så vidare. De två vanligaste typerna av fonder är indexfonder och börshandlade fonder (ETF:er).

Sätt mål innan du börjar

Innan du börjar undersöka dina alternativ gällande investeringar så är det viktigt att sätta mål för dina investeringar. Investeringar är inte hasardspel och ska därför inte ses som ett quick-fix när du behöver en snabb finansieringskälla. Investeringar tar tid och det bästa är att investera på lång sikt, inte minst för nybörjaren.

När du sätter dina mål för dina investeringar är det således även viktigt att ha ting som din nuvarande ekonomi och din budget i åtanke. Om du inte redan har ett maffigt kapital du kan investera med är det inte särskilt smart att investera mycket pengar. Bara för du inte är rik betyder det dock inte att du inte kan investera. Men då ska du börja smått.

Dina mål kan till exempel vara att kunna finansiera det där spabadet om låt oss säga 5 år, eller ett hus om 20, eller så pensionssparar du för att kunna leva det liv du gärna vill när du pensioneras. Kom ihåg att dina mål är unika för dig och det är du som bestämmer dem – se bara till att vara realistisk.