Spabad – Viktiga tips för rengöring

Uppdaterad med ny information 2018-04-03

Det räcker inte med att man själv är hygieniskt ren för att spabadet ska vara hygieniskt rent. Ibland så underskattar man när det är dags att rengöra, vilka medel man borde använda och vilka delar av spabadet är viktigast att fokusera sig på.

Det här, och lite mer, ska vi gå in på nedan.

Först och främst: Badtunna eller spabad?

Det är viktigt att påpeka att vi kommer mestadels prata om spabad här och inte badtunnor. En badtunna består alltså av trä, då mycket redan från början är annorlunda när den tas i bruk i jämförelse med spabad. Efteråt behöver vattnet alltid desinficeras, exempelvis.

Det vattnet som blir kvar behöver också skötas över tid, även om vattnet är kallt och desinfektionsbehovet är mycket mindre (då den ojämna träytan ett extra bra fäste för alger och bakterier).

Om du har en badtunna så rekommenderas det att du kollar upp produkter som sköter test, vattenbalans och desinfektion. 

Men just nu ska vi gå in på spabad istället.

Lite information först

Ett spabad är vanligtvis utrustat med följande saker:

  • Filter
  • Cirkulationspump
  • Värme- och massagesystem

Detta är så att du vet vad badet består av och hur rengöringsprocessen kommer att se ut.

Hur ofta borde vattnet bytas ut?

Vattnet kräver absolut inte att bytas ut så ofta, utan du kan låta det vara kvar i hela 3 eller 4 månader innan det blir dags att bytas ut. Dock, för att hålla vattnet rent och klart så måste det självklart skötas regelbundet.

Självaste spabadet behöver också skötsel för att det ska bli en så trygg och skön upplevelse som möjligt. Det här inkluderar även faktumet att rören måste rengöras varje gång du byter vatten.

Chemoforms produkter är jättebra och gör det superenkelt för dig att sköta ditt spabadsvatten.

Vad borde jag använda för medel?

Desinfektion för vattnet i spabadet kan skötas med klor. I det fallet så bör klorhalten alltid ligga vara runt 1,0 – 3,0 mg/l (ppm). Här används Spa Klor eller Spa Quick Tabs 20g. Spa Klor Tabs 20g är perfekt för spabadet som inte är i bruk regelbundet eftersom den bevarar en viss desinfektion en längre tid i spabadet.

Ännu ett medel som kan användas är brom. Även produkter med brom, som exempelvis Spa BromTabs 20g, har en hög desinfektionskraft och är luktfri. Liksom aktivt syre används Spa Brom Tabs 20g i kombination med Spa Algifix.

Det sista medlet som bör nämnas är aktivt syre. Denna metod används oftast som ett sorts alternativ till klor, speciellt om deltagare i fråga är klorallergiker, eller om man helt enkelt vill undvika klorlukten. Chemoform rekommenderar att man använder produkter med aktivt syre som bas i kombination med en aktivator (Spa Shock respektive Spa Shock Tabs 20g tillsammans med Spa Shock Support, som är algdödare).

Utöver en grunddesinfektion med aktivt syre, eller med brom, så bör man genomföra en chockbehandling varje 1-2 veckor med Spa Klor.

Vad gör jag med spafiltret och rörsystemen?

Det här steget är väldigt enkelt. Du kan helt enkelt köpa rengöringsprodukter så som Spa Filter Cleaner, som kommer i sprej-form. Du börjar med att ta ut patronerna i filtret, sprejar ordentligt med Spa Filter Cleaner och låter det verka i 5 minuter. Sedan när skummet har lagt sig så rengör du med en stark vattenstråle – och så är du färdig!

Det är viktigt att nämna att engångsfilter skall ej rengöras utan bytas ut efter 3 månaders normalt badande.

Sist men inte minst så har vi Spa Pipe Cleaner, som rengör rörsystemet i spabadet. Detta är nödvändigt eftersom man annars riskerar stark bakterietillväxt i rören. Börja med att rengöra rören vid varje vattenbyte (som görs efter 3 till 4 månader). Spabadet ska i detta fall vara helt fylld med vatten. Tillsätt 0,5 liter Spa Pipe Cleaner per 1000 liter spavatten i breddavloppet och avlägsna filtret om möjligt. Kör vattensystemet i 10-15 minuter.

Stäng sedan av, tappa ur vattnet och skölj av spabadet och spola in i jetsen om möjligt.

Då är du redo!

Låter det som att du förstått allt till fullo? Då rekommenderar vi att du kollar på utbudet av rengöringsprodukter här!

Läs mer om:
Privatlån utan uc

sms lån utan uc