Kan man bada bubbelpool med linser?

Generellt behöver det inte vara några problem att bada, bada i bubbelpool, simma eller duscha med kontaktlinser. Men för att undvika infektioner är det bra om man undviker att gnugga sig i ögonen och titta under vattnet.

Det finns också en risk att, om man inte är försiktig, tappa kontaktlinserna. Minimal kontakt med kontaktlinserna är således reglerna. För att undvika infektioner är det också viktigt att man tar ut och desinficerar linserna efter badet. Om man använder sig av endagslinser bör man byta till ett par nya linser efter badet.

Risker med linser vid spa

Bastu, bubbelpoolbad, ångbad och så vidare ger härlig avkoppling och många hälsofördelar. Men om man behöver synkorrigering och vanligtvis använder sig av kontaktlinser kan det vara lite riskfyllt att inte först ta ur dem. Allra säkrast är det nämligen utan dem. Den intensiva värmen från bastu, ångbad eller bubbelpool gör så att linserna torkar ut. Samtidigt gör den höga luftfuktigheten att bakterier kan komma in i ögonen.

Kontaktlinser är tillverkade av en silikon-hydrogel eller en hydrogel. De flesta linser innehåller cirka 50 procent vatten och tillåter linserna att “andas”. Vattenhalten och syreupptagningsförmågan är grundläggande egenskaper som gör att kontaktlinser är sköna och säkra. Men dessa goda egenskaper hos kontaktlinser gör att linserna kan torka ut och bli irriterade om de hamnar i en situation där det finns mycket värme och vatten – som i bastu, ångbad eller liknande.  Det är också värt att notera att allt är relativt, faran med linser och bad är kanske inte så överhängande.

Vad är lösningen?

Om man inte kan klara sig utan glasögon eller kontaktlinser – ens för ett kortare eller längre bubbelpoolsbesök, ångbastu eller liknande – kan en bra lösning vara endagskontaktlinser. Dessa går att kassera omedelbart efter att man använt bastun eller bubbelpoolen.

Använder man enbart månadslöner är det viktigt att rengöra dem extra noga med kontaktlinsvätska efter bubbelbadet. I slutändan kan den bästa lösningen vara att begränsa tiden i badet. Ju kortare tid i poolen ju mindre risk att råka ut för ögonbesvär och infektioner. Om man efter ett bad märker några förändringar i syn eller andra obehag bör man alltid rådfråga sin optiker.