Klor – Enkel metod för rengöring av vattnet

Klor används för att desinfektera, döda bakterier och ta bort organiska föroreningar. Det är bevisat att klor är det bästa alternativet om man har väldigt smutsigt vatten och att temperaturen är över 28 grader Celsius. Men det är tyvärr inte lika lätt som många tror, om pH-värdet inte befinner sig i den godkända zonen funkar inte kloret som det ska. Ett vanligt misstag många gör är att de tillsätter alldeles för mycket klor i vattnet och riskerar att skada sin utrustning.

Kemikalien gör att vattnet håller ett visst pH-värde och på så sätt renar vattnet. Du vill alltid hålla pH-värdet mellan 7.2 och 7.6 för att undvika eventuella skador på utrustningen.  Har man till exempel för lågt värde så blir vattnet surt och ”aggressivt”, vilket kan skada utrustningen men även irritera huden och dina ögon. Hittar man rost i badet brukar det också vara ett tecken på att pH-värdet är för lågt. Har man för högt värde är reningseffekten minimal och skapar ett grumligt vatten som är en perfekt miljö för alger.

Men hur hittar man rätt nivå då? Har man fel nivå finns det flera medel som hjälper dig att höja eller sänka värdet. Som nybörjare är det vanligt att man startar en ”berg-och-dal-bana” när man försöker hitta det rätta värdet. Vattnet har till exempel för lågt värde, man tillsätter medlet som höjer pH-värdet, men sen när man kollar med pH-stickan ligger värdet alldeles för högt. För att undvika detta bör du använda medlet i intervaller, eftersom värdet stiger under en längre tid. Det är lätt hänt att man mäter för tidigt, tror att nivån fortfarande är för låg och tillsätter mer.

Hög värme, mycket regn, algbildning eller hög badbelastning gör att man behöver tillsätta något som heter chockklor. Det renar vattnet efter ungefär ett dygn, då kan man få bort synligt smuts med hjälp av bottensug. Det osynliga smutsen samlas i filtret. Mät alltid pH-värdet efter en behandling, men se till att vänta i två till tre dygn då klorhalten kan vara väldigt hög några dagar efter.

Tips för dig som ska köpa spabad

Uppdaterad med ny information 2018-04-03 Du som har köpt ett spabad har gjort ett riktigt bra val, badet kommer bli en avslappnande plats för dig och din familj. Men hur enkelt är det att installera ett spabad helt själv? Som rörmokare har vi hjälp till vid installationer av jacuzzis vid flera tillfällen. Ibland händer det att kunder inte räknat med extra kostnader utöver själva badet, att betala extra händer nästan alltid. Nedan har vi skrivit ner några tips för dig som funderar på att köpa ett spabad, vad du ska tänka på och hur mycket det kommer att kosta allt som allt.

Inomhus eller utomhus

Det är viktigt att bestämma sig vart spabadet ska befinna sig, vill ni ha det utomhus under stjärnorna eller vill ni ha mer utrymme för er själva och installera det i inomhus? Båda har sina för och nackdelar och det beror helt och hållet på vad du är ute efter. Utomhus är betydligt enklare och kräver inte lika mycket jobb, har man begränsat utrymme inne i hemmet är det bäst att installera det utomhus.

Att installera ett spabad inomhus

Fördelen med att ha en bubbelpool inomhus är att man får avskildhet, man slipper nyfikna grannar eller barn som springer runt och skriker på tomten. Dessutom är det mindre underhåll eftersom badet inte utsätts för vädrets alla element. Samtidigt kan man använda det året om då temperaturen utomhus inte har någon påverkan. Nackdelarna då? Eftersom det befinner sig i ett avstängt utrymme märker man av kemiska lukter mycket mer, ett tips är installera det nära ett fönster så man kan vädra samtidigt som man badar. Ett annat vanligt förekommande problem är att fukten och ångorna från badet gör att mögel börjar växa, samt att det kan få trä i badrummet att ruttna. Dessutom är det dyrare att installera det propert inomhus och det krävs både kunniga rörmokare och elektriker, vilket också gör att priset kan stiga kraftigt.

Bottenvåningen är lämpligast

Vi rekommenderar alltid våra kunder att installera sina spabad på bottenvåningen eller i källaren. Anledningen är simpel, det beror helt enkelt på att ett spabad skapar väldigt mycket vikt över en liten yta.
  • Ett vanligt spabad väger ca 300 kg.
  • Att fylla badet lägger på ytterligare 380 kg.
  • 6 personer som badar väger i snitt 450 kg.
Totalt har man alltså över 1000 kg som är utspritt på en liten yta, skulle man installera ett stort bad på övervåningen finns risken att golvet kan gå sönder. Därför rekommenderar vi alltid att installera det längst ner i huset.

Det här krävs för en lyckad installation

Ska man placera badet utomhus är det viktigt att man inte gör det direkt på gräset utan ser till att preppa ytan först. Detta gör man genom att gräva undan en decimeter och fylla det med mackadam som sedan blir hårt packad. Försök aldrig att dra elen själv eller koppla ihop rören. Vatten och elektricitet är en blandning som är otroligt farlig om man gör det fel. Du vill inte känna 230 volt genom kroppen när du sitter och njuter i bubbelpoolen.

Spabad – Viktiga tips för rengöring

Uppdaterad med ny information 2018-04-03

Det räcker inte med att man själv är hygieniskt ren för att spabadet ska vara hygieniskt rent. Ibland så underskattar man när det är dags att rengöra, vilka medel man borde använda och vilka delar av spabadet är viktigast att fokusera sig på.

Det här, och lite mer, ska vi gå in på nedan.

Först och främst: Badtunna eller spabad?

Det är viktigt att påpeka att vi kommer mestadels prata om spabad här och inte badtunnor. En badtunna består alltså av trä, då mycket redan från början är annorlunda när den tas i bruk i jämförelse med spabad. Efteråt behöver vattnet alltid desinficeras, exempelvis.

Det vattnet som blir kvar behöver också skötas över tid, även om vattnet är kallt och desinfektionsbehovet är mycket mindre (då den ojämna träytan ett extra bra fäste för alger och bakterier).

Om du har en badtunna så rekommenderas det att du kollar upp produkter som sköter test, vattenbalans och desinfektion. 

Men just nu ska vi gå in på spabad istället.

Lite information först

Ett spabad är vanligtvis utrustat med följande saker:

  • Filter
  • Cirkulationspump
  • Värme- och massagesystem

Detta är så att du vet vad badet består av och hur rengöringsprocessen kommer att se ut.

Hur ofta borde vattnet bytas ut?

Vattnet kräver absolut inte att bytas ut så ofta, utan du kan låta det vara kvar i hela 3 eller 4 månader innan det blir dags att bytas ut. Dock, för att hålla vattnet rent och klart så måste det självklart skötas regelbundet.

Självaste spabadet behöver också skötsel för att det ska bli en så trygg och skön upplevelse som möjligt. Det här inkluderar även faktumet att rören måste rengöras varje gång du byter vatten.

Chemoforms produkter är jättebra och gör det superenkelt för dig att sköta ditt spabadsvatten.

Vad borde jag använda för medel?

Desinfektion för vattnet i spabadet kan skötas med klor. I det fallet så bör klorhalten alltid ligga vara runt 1,0 – 3,0 mg/l (ppm). Här används Spa Klor eller Spa Quick Tabs 20g. Spa Klor Tabs 20g är perfekt för spabadet som inte är i bruk regelbundet eftersom den bevarar en viss desinfektion en längre tid i spabadet.

Ännu ett medel som kan användas är brom. Även produkter med brom, som exempelvis Spa BromTabs 20g, har en hög desinfektionskraft och är luktfri. Liksom aktivt syre används Spa Brom Tabs 20g i kombination med Spa Algifix.

Det sista medlet som bör nämnas är aktivt syre. Denna metod används oftast som ett sorts alternativ till klor, speciellt om deltagare i fråga är klorallergiker, eller om man helt enkelt vill undvika klorlukten. Chemoform rekommenderar att man använder produkter med aktivt syre som bas i kombination med en aktivator (Spa Shock respektive Spa Shock Tabs 20g tillsammans med Spa Shock Support, som är algdödare).

Utöver en grunddesinfektion med aktivt syre, eller med brom, så bör man genomföra en chockbehandling varje 1-2 veckor med Spa Klor.

Vad gör jag med spafiltret och rörsystemen?

Det här steget är väldigt enkelt. Du kan helt enkelt köpa rengöringsprodukter så som Spa Filter Cleaner, som kommer i sprej-form. Du börjar med att ta ut patronerna i filtret, sprejar ordentligt med Spa Filter Cleaner och låter det verka i 5 minuter. Sedan när skummet har lagt sig så rengör du med en stark vattenstråle – och så är du färdig!

Det är viktigt att nämna att engångsfilter skall ej rengöras utan bytas ut efter 3 månaders normalt badande.

Sist men inte minst så har vi Spa Pipe Cleaner, som rengör rörsystemet i spabadet. Detta är nödvändigt eftersom man annars riskerar stark bakterietillväxt i rören. Börja med att rengöra rören vid varje vattenbyte (som görs efter 3 till 4 månader). Spabadet ska i detta fall vara helt fylld med vatten. Tillsätt 0,5 liter Spa Pipe Cleaner per 1000 liter spavatten i breddavloppet och avlägsna filtret om möjligt. Kör vattensystemet i 10-15 minuter.

Stäng sedan av, tappa ur vattnet och skölj av spabadet och spola in i jetsen om möjligt.

Då är du redo!

Låter det som att du förstått allt till fullo? Då rekommenderar vi att du kollar på utbudet av rengöringsprodukter här!