Tips för dig som ska köpa spabad

Uppdaterad med ny information 2018-04-03Du som har köpt ett spabad har gjort ett riktigt bra val, badet kommer bli en avslappnande plats för dig och din familj. Men hur enkelt är det att installera ett spabad helt själv? Som rörmokare har vi hjälp till vid installationer av jacuzzis vid flera tillfällen. Ibland händer det att kunder inte räknat med extra kostnader utöver själva badet, att betala extra händer nästan alltid. Nedan har vi skrivit ner några tips för dig som funderar på att köpa ett spabad, vad du ska tänka på och hur mycket det kommer att kosta allt som allt.

Inomhus eller utomhus

Det är viktigt att bestämma sig vart spabadet ska befinna sig, vill ni ha det utomhus under stjärnorna eller vill ni ha mer utrymme för er själva och installera det i inomhus? Båda har sina för och nackdelar och det beror helt och hållet på vad du är ute efter. Utomhus är betydligt enklare och kräver inte lika mycket jobb, har man begränsat utrymme inne i hemmet är det bäst att installera det utomhus.

Att installera ett spabad inomhus

Fördelen med att ha en bubbelpool inomhus är att man får avskildhet, man slipper nyfikna grannar eller barn som springer runt och skriker på tomten. Dessutom är det mindre underhåll eftersom badet inte utsätts för vädrets alla element. Samtidigt kan man använda det året om då temperaturen utomhus inte har någon påverkan.Nackdelarna då? Eftersom det befinner sig i ett avstängt utrymme märker man av kemiska lukter mycket mer, ett tips är installera det nära ett fönster så man kan vädra samtidigt som man badar. Ett annat vanligt förekommande problem är att fukten och ångorna från badet gör att mögel börjar växa, samt att det kan få trä i badrummet att ruttna. Dessutom är det dyrare att installera det propert inomhus och det krävs både kunniga rörmokare och elektriker, vilket också gör att priset kan stiga kraftigt.

Bottenvåningen är lämpligast

Vi rekommenderar alltid våra kunder att installera sina spabad på bottenvåningen eller i källaren. Anledningen är simpel, det beror helt enkelt på att ett spabad skapar väldigt mycket vikt över en liten yta.
  • Ett vanligt spabad väger ca 300 kg.
  • Att fylla badet lägger på ytterligare 380 kg.
  • 6 personer som badar väger i snitt 450 kg.
Totalt har man alltså över 1000 kg som är utspritt på en liten yta, skulle man installera ett stort bad på övervåningen finns risken att golvet kan gå sönder. Därför rekommenderar vi alltid att installera det längst ner i huset.

Det här krävs för en lyckad installation

Ska man placera badet utomhus är det viktigt att man inte gör det direkt på gräset utan ser till att preppa ytan först. Detta gör man genom att gräva undan en decimeter och fylla det med mackadam som sedan blir hårt packad. Försök aldrig att dra elen själv eller koppla ihop rören. Vatten och elektricitet är en blandning som är otroligt farlig om man gör det fel. Du vill inte känna 230 volt genom kroppen när du sitter och njuter i bubbelpoolen.